Maatila

Hauhalan hanhifarmi - Virpi ja Antti Rantalainen

Hauhalan Hanhifarmin toiminnassa ainutlaatuista on koko tuotantoprosessin hallinta omalla tilalla ja omissa tuotantotiloissa sekä ekologisuus. Hanhet kasvatetaan eettisesti puhtaassa eteläsavolaisessa luonnossa. Vapaasti tarhoissa liikkuvat hanhet eivät stressaannu kasvatuksen aikana.

Hanhifarmin kevät on kiireinen. Hanhitilan tarhoissa ja halleissa kaakattelee yli 350 emohanhea, jotka munivat 2-3 munaa viikossa maaliskuun alusta lähtien jopa heinäkuun loppuun saakka. Munat kerätään päivittäin pois pesistä.

Munat haudotaan Hanhifarmilla hautomakoneessa. Munista kuoriutuu 30 päivän kuluttua poikaset. Hautomakoneessa munat läpivalaistaan, ja poikastuotantoon kelpaamattomat munat kerätään pois, tyhjennetään ja puhdistetaan, minkä jälkeen ne toimitetaan askarteluliikkeille.

Tyhjennettyjen hanhenmunien myynti tapahtuu nykyään Hanhenpesä-nimisestä yrityksestä, joka on Hanhifarmin nuoremman polven 4H-yritys. (Tiedustelut: hanhenpesa@outlook.com)

Emohanhet tuottavat vuosittain 6000–7000 poikasta. Parin viikon ikäiset poikaset siirretään kasvatushalliin, josta ne pääsevät liikkumaan vapaasti lähipelloille.

Keväällä hanhet joudutaan pitämään sisätiloissa siipikarjan määräyksien mukaan. Hanhet siirretään kasvatushalliin laumoina. Virpi ja Antti Rantalainen tulivat Rantalaisten tilan isäntäpariksi Hauhalaan vuonna 1997. Virpi ja Antti Rantalaisen ura hanhien kasvattajana alkoi pohdinnan ja helsinkiläisille ravintoloille suunnatun positiivisen kysyntätutkimuksen rohkaisemana. Ravintolat olivat kiinnostuneita kotimaisesta hanhenlihasta, mutta eivät kokonaisesta hanhesta, vaan se on jalostettava pidemmälle.