Hanhen rintafile

Hauhalan hanhifarmin hanhen rintafileiden painot vaihtelevat 300-600 g välillä. Pakkauskoko on 1 kpl tai 2 kpl/pakkaus. Kuluttajamyyntiin pakkaamme rintafileet yleensä 1 kappaleen pakkauksiin. Kaupoista hanhen rintafileet löytyvät tavallisimmin pakastettuina.

Ammattikeittiöille pakkaamme rintafileet yleensä 2 kappaleen pakkauksiin kokoluokiteltuina pienikokoisiin (300-400 grammaa) ja isokokoisiin (400- jopa 650 grammaa).

Hanhen rintafileessä on nahka päällä, ja nahan alla rasvakerros. Itse lihaosa on vähärasvaista (noin 4-5% rasvaa).

Tuoretta hanhenlihaa saa meiltä syyskuun puolivälistä joulukuun puoliväliin. Pakastettuna lihaa saa vuoden ympäri.

 

Suosittelemme kypsentämään hanhen rintafileen hitaasti, miedolla lämmöllä, jotta lopputulos olisi mehevä ja pehmeä. Kun se kypsennetään 52-53 asteen sisälämpötilaiseksi, lopputulos on sisältä rosee. Halutessaan sen voi kypsentää myös ylikypsäksi esimerkiksi confaamalla, ja jälleen matalalla lämmöllä. Myös savustus sopii hyvin hanhen rintafileelle. Mikäli savustimessa ei ole lämpötilan säätömahdollisuutta, kannattaa lihalle antaa ensin vähän aikaa savua, ja sen jälkeen kypsentää se loppuun miedolla lämmöllä pannulla, muurikalla tai uunissa. Hanhen rintafileessä on nahan alla reilusti rasvaa. Perinteisesti neuvotaan tekemään nahkaan ristiviillot, ja sulattelemaan rasvaa pannulla nahkapuoli pannuun päin, jolloin rasva sulaa ja nahasta saa samalla rapean. Toinen vaihtoehto on poistaa nahka kokonaan, kuutioida se ja valmistaa siitä erikseen nahkacrispejä, kuten Ilkka Arvolan ohjeessa ”Pehmeä hanhen rintafile”. Hanhen rintafileen kypsentäminen Muurikalla on mukava ohjelmanumero. Samalla kertaa Muurikkaan mahtuu rintafileiden lisäksi vielä lisäkkeenä tarjottavat kasvikset. Ne kypsyvät herkullisiksi sulaneessa hanhen rasvassa