Hauhalan hanhifarmi - Martta ja hanhet

Uusi laumanvartijakoiramme Martta

Jotta hanhilaumaa uskaltaa kasvattaa ulkona, täytyy tavalla tai toisella järjestää riittävän hyvä suojaus petoeläimien torjumiseksi. Olemme todenneet, että laumanvartijakoiran pitäminen on tähän ongelmaan tehokkain ratkaisu. Tällä hetkellä meillä työskentelee 6,5 -vuotias Ricco, joka sai avukseen joulukuun alussa meille muuttaneen Martta-pennun (Mareus Yonina). Molemmat ovat maremmano-abruzzese -rotuisia. Näitä laumanvartijakoirarotuja on olemassa monia, ja meilläkin on aiempaa kokemusta pyreneitten mastiffista (Mörkömaan Speedy Conzales “Turre”, palvelusvuodet 2000-2013) sekä slovakian cuvacista (Stubbenin Amanda “Amanda”, palvelusvuodet 2009-2017) ja myös maremmano-abruzzese Unikki (La lulla Lumpuran Fiumiuniti “Unikki”, 2016-2018).

Laumanvartijan pentu asustelee alusta lähtien vartioitavien eläinten kanssa. Tällä tavalla se leimaantuu niihin ja on osa laumaa. Jos vaara uhkaa, koira puolustaa laumaansa uskollisesti ja rohkeasti. On hienoa katsoa, kuinka hyvin työn opettelu on Martallakin lähtenyt käyntiin ja luottamus hanhien ja koiranpennun välillä on molemminpuolista.

Petojen uhka on hanhifarmilla ihan todellista, sillä ketturepolaiset ovat erittäin kiinnostuneita hanhipaisteista. Lisäksi ne ovat röyhkeitä ja rohkeita. Muita uhkia ovat supikoira ja minkki. Joskus vuosia sitten on tilan alueella liikkunut ilveskin. Susi ei onneksi ole tänne hakeutunut.