Hauhalan hanhifarmi - Ylen uutinen

Yle:n uutinen untuvantuotannosta

Ylen toimittaja ja kuvaaja vierailivat meillä tutustumassa hanhien elämään näin tammikuun pakkasilla. Aiheena oli untuvien tuotanto ja niiden jalostus. Uutinen on luettavissa Ylen sivuilla: Uutinen untuvien alkuperästä. Esiinnyimme myös TV1:n paikallisuutisissa sekä Etelä-Savon radiossa. Saimme kunniatehtävän esitellä, kuinka hoidamme hanhiamme eläinystävällisesti. Hanhet saavat meillä ulkoilla ympäri vuoden lukuunottamatta kevättalvella aikaa, jolloin tautivaaran vuoksi määräysten mukaisesti siipikarja on pidettävä sisätiloissa. Meillä ei myöskään hanhia pakkoruokita eikä höyheniä nypitä eläviltä eläimiltä. Näitä menetelmiä on käytössä Euroopan maissa, mutta Suomessa ne ovat kiellettyjä ja luokitellaan eläinrääkkäykseksi.

Höyhenet otetaan meillä talteen teurastamolla sellaisessa vaiheessa kun eläin on jo teurastettu. Höyhenet huuhtoutuvat työvaiheen aikana, jonka jälkeen ne kuljetetaan tilamme lämpökeskuksen yhteyteen rakennettuun höyhenkuivuriin. Energianlähteenä on polttopuuhake. Kuivatut ja säkitetyt höyhenet toimitamme Joutsen Finlandin tuotantolaitokseen Riihimäellä, jossa ne pestään huolellisesti, kuivataan ja sen jälkeen erotellaan untuvat. Tilityksen saamme untuvapitoisuuden perusteella.

Ylen uutisessa Joutsen Finlandin toimitusjohtaja Matias Kotkasaari kertoo että suomalainen hanhenuntuva on maailman parasta laadultaan. Untuvaa saadaan kuitenkin Suomesta vain pieni osa heidän tarvitsemaansa kokonaismäärään nähden. Loput he hankkivat Euroopasta  sellaisilta tiloilta, joilla ei harjoiteta edellä mainittuja eläimelle kivuliaita tuotantomenetelmiä. Untuvantuotannossa on käytössä sertifikaatteja, jotka takaavat ettei höyheniä ole nypitty eläviltä eläimiltä.

Saimme kuulla, että tänä keväänä Joutsen Finlandilla on aikomus valmistaa rajoitettu erä Saimaa-tyynyä, jonka täytteenä on 100% suomalainen hanhen untuva. Kiinnostava ilmiö, että tällainen alkuperän ilmoittaminen voisi levitä myös tekstiilipuolelle, alkaahan se olla ruokapuolella liha-alalla jo käytössä monissa tuotteissa.